středa 11. listopadu 2015

SVATOMARTINSKÝ VEČER...

je každým rokem spojen i s oslavou narozenin mého mužíčka. Dnes jsem uspořádala jen takovou malou, bleskovou akci. Před čtvrtou jsem přihnala z práce a v šest už jsme zasedali k prostřenému stolu. Pozvali jsme i rodiče na degustaci mladého vína, něco domácí "pernaté" a podzimní sladká mňamka.
A cože dobrého jsme to měli?


Kuře s hořčicí a mákem 

Hezké kuřátko potřeme marinádou ze 4 lžic rozpuštěného másla, 4 lžic dijonské hořčice, já jsem přidala i francouzskou hořčici s vlašskými ořechy, 2 lžic citronové šťávy, 1 lžičky mleté papriky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce třtinového cukru a asi třech lžic máku. Osolíme, opepříme. Dáme do pekáče s poklicí a pečeme na 220 st asi 20 minut. Poté stáhneme asi na 160 st a pečeme ještě hodinu až je kuřátko hezky zlatavé a propečené.
Jako přílohu jsme měli rýži s loupanou pohankou a zelenou petrželkou a kdo chtěl, mohl si přidat dušené, krémové žampiony.


Pečená plněná jablka

Jablíčkům vyřízneme jádřinec. V misce smícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy, třtinový cukr a skořici. Můžou se přidat i rozinky nebo sušené švestky jak má, kdo rád. Jablka vyskládáme do mísy na pečící papír, otvory naplníme směsí, navrch dáme větší kousek másla a posypeme trochou cukru. Pečeme na 180 stupňů 20 - 25 minut.



A co vy, jak jste oslavili  svátek svatého Martina?

Mějte se moc hezky a díky za všechny vaše milé komentáře.

Vaše Stáňa.


2 komentáře:

  1. Stáni, krásně jsi to připravila. my jsme si dali mladé růžové a najednou někdo zvoní, kamarádka s manželem a dětma, v košíčku mladé bílé a martinské rohlíčky. a zakoledovali básničku o Martinovi. Pěkné, milé to bylo.
    Krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Stáni to je fajn si užít i tento krásný den . My si ho s manželem užíváme dosyta . Husička , víno a martinské rohlíčky jsou tradičně na stole :))) . Krásný den

    OdpovědětVymazat