středa 11. listopadu 2015

SVATOMARTINSKÝ VEČER...

je každým rokem spojen i s oslavou narozenin mého mužíčka. Dnes jsem uspořádala jen takovou malou, bleskovou akci. Před čtvrtou jsem přihnala z práce a v šest už jsme zasedali k prostřenému stolu. Pozvali jsme i rodiče na degustaci mladého vína, něco domácí "pernaté" a podzimní sladká mňamka.
A cože dobrého jsme to měli?


Kuře s hořčicí a mákem 

Hezké kuřátko potřeme marinádou ze 4 lžic rozpuštěného másla, 4 lžic dijonské hořčice, já jsem přidala i francouzskou hořčici s vlašskými ořechy, 2 lžic citronové šťávy, 1 lžičky mleté papriky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce třtinového cukru a asi třech lžic máku. Osolíme, opepříme. Dáme do pekáče s poklicí a pečeme na 220 st asi 20 minut. Poté stáhneme asi na 160 st a pečeme ještě hodinu až je kuřátko hezky zlatavé a propečené.
Jako přílohu jsme měli rýži s loupanou pohankou a zelenou petrželkou a kdo chtěl, mohl si přidat dušené, krémové žampiony.


Pečená plněná jablka

Jablíčkům vyřízneme jádřinec. V misce smícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy, třtinový cukr a skořici. Můžou se přidat i rozinky nebo sušené švestky jak má, kdo rád. Jablka vyskládáme do mísy na pečící papír, otvory naplníme směsí, navrch dáme větší kousek másla a posypeme trochou cukru. Pečeme na 180 stupňů 20 - 25 minut.



A co vy, jak jste oslavili  svátek svatého Martina?

Mějte se moc hezky a díky za všechny vaše milé komentáře.

Vaše Stáňa.


středa 4. listopadu 2015

HŘEJIVÁ NÁRUČ PŘÍRODY...

stačí se jen procházet, vnímat tu krásu a nabírat energii ze sluníčka do zásoby na ponuré dny.




Vaše Stáňa.