pondělí 28. března 2016

VESELÉ VELIKONOCE...


... tak jsme je hezky oslavili. Podařilo se nám dodržet skoro všechny zvyky a hlavně si užít domácí rodinné pohody, dobrého jídla a taky procházek do sluncem zalitého, blízkého lesa.


 Na Zelený čtvrtek jsme snídali jidášky s medem a pak už jen zelené.
Hráškový krém a těstoviny s čerstvým bazalkovým pestem v jemné česnekové omáčce, s rukolou, polníčkem, sypané parmazánem a grilovaný kousek lososovitého pstruha. Dost bohaté jídlo, já vím ale když je to ta 
"poslední večeře Páně"...


Na Velký pátek je přísný půst, proto jsme dojedli hráškový krém ze čtvrtku s opečenou žitnou houstičkou. Poklad se nekonal... :)


 V sobotu jsem pekla jako o život. Tři beránky a dva obr mazance.



Koupila jsem od kamarádky z domácího chovu, maso z mléčného kozlíka a dostala jsem i kus kozího sýra. Tak jsme dnes měli jemnou, jarní plněnou pečínku a zámecké brambory s máslem a bylinkami. 


Nakonec vám posíláme jarní pozdravy z naší zahrádky a jednu cukrovou pusu.


Doufám, že vám ta jarní, sváteční atmosféra, ve vašich domovech, udělala taky takovou radost jako nám !

Ani jsem vám nestihla popřát krásné svátky, tak aspoň dodatečně tak činím ale Velikonoce jsou tu až do Letnic, takže si tuto dobu náležitě užijme, snad i s krásným počasím.

Vaše Stáňa.

úterý 22. března 2016

JARO JE TU...


... a s ním výzdoba domu a zahrady. A taky nějaký ten jarní výlet za lidovou tvořivostí. V sobotu jsme jeden takový absolvovali a nabití energií z příjemné atmosféry a hřejivého slunce, jsme zahájili sezonu posezení na naší terase.
Z jarmarku jsme si dovezli obrovský 3 kg chleba. Na délku měl 75 cm a ta chuť. Ještě jej dojídáme, pěkně rozpečený. Vyhodit byť jen kousek by byl hřích. Taky jsem neodolala vizovickým ovečkám za 10 Kč. Přilepím je na špejli a zapíchnu do jarních kytiček. Moje malé kuchyňské zákoutí ze šustí, se rozrostlo o další dvě panenky a nákupem pár krásných, šitých věcí jsme podpořili jednu chráněnou dílnu.











Vítej jaro plné nových očekávání a nadějí...

Přeji vám všem krásnou jarní náladu a radost.

Vaše Stáňa.

úterý 8. března 2016

NEJEN JARNÍ POMAZÁNKA...


Je snadná a moc dobrá.
Smícháme asi 300 g domácí lučiny - lze nahradit pomazánkovým máslem,  nastrouhané tvarůžky, kousek drobně nakrájené, opravdu kvalitní šunky (my si doma vaříme vlastní), drobně nakrájenou malou cibuli nebo zelenou naťovou cibulku, můžeme použít i pažitku - na zahradě už vykukuje, hurá. Já už pak nesolím, jen opepřím čerstvě mletým pepřem.
Nejlepší je chvilku uležená s čerstvým domácím chlebem nebo tmavými rohlíky.






Když neznáte, vyzkoušejte. Jedí ji i zatvrzelí odpůrci tvarůžků !
Vaše Stáňa.